식품영양학과

 

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  • 교수진 정렬 기준 : 학과장, 직위, 입사일, 이름 순서임.
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  • 김미란 조교수

    Kim Mi-Ran

    학과장
    • 소속학과

      식품영양학과

    • 연구실

      다솔관 D433

    • 연구분야

      식품학

    • 연구키워드

      감각 ∙ 소비자 과학

    김미란(Kim Mi-Ran) 프로필 이미지
    이화여자대학교 식품영양학과에서 박사학위를 받았으며, 한국식품연구원에 근무하다 2022년부터 가톨릭대학교 식품영양학과 조교수로 재직중이다. 감각·소비자 과학을 기반으로 한 식품의 감각특성 분석 및 소비자의 기호, (비)선호 유도인자 규명이 주요 연구분야이다. 특히, 새로운 감각평가 시스템 개발에 관심이 있으며, 최근에는 고령친화식품, 향미증진소재, 감미료, 대체해조육, 식용곤충 등 기능성 대체 소재의 감각·기호적 최적화와 관련된 연구를 진행하고 있다.
    현재 한국연구재단, 농림식품기술기획평가원, 한국식품연구원, 한국식품산업클러스터진흥원 등 정부 산하기관 및 식품관련 기업체에서 지원을 받아 연구를 진행 중이며, Food Quality and Preference, Food chemistry, Food Research international 등 SCI 급 국제학술지에 다수의 논문을 발표하였다. 또한, 한국식품과학회의 감각·소비자 분과 및 ISO 감각과학 분과의 국내 전문위원으로 활동 중이다. 
    Mi-Ran Kim received her Ph.D. from Ewha Womans University, and she has been working as an assistant professor in the Department of Food and Nutrition at The Catholic University of Korea since 2022, after previously working at the Korea Food Research Institute. Her primary research focuses on the sensory characteristics of food and understanding consumer acceptance and the drivers of (dis)liking. She is particularly interested in developing novel techniques for sensory evaluation and conducting research on the sensory and hedonic optimization of alternative ingredients such as elderly-friendly foods, flavor enhancers, sweeteners, alternative seafood, and edible insects. 
    Currently, she is investigating research supported by the NRF, IPET, KFRI, and food-related companies and she has published numerous papers in prestigious international journals such as Food Quality and Preferences, Food Chemistry, and Food Research International. Moreover, she is actively engaged as a secretary in the Sensory and Consumer Science Division of the Korean Society of Food Science and Technology and as a domestic expert member in the ISO Sensory Science Division.
  • 김혜경 교수

    Kim, Hye-Kyeong

    • 소속학과

      식품영양학과

    • 연구실

      다솔관 D431

    • 연구분야

      영양학

    • 연구키워드

      영양생화학

    김혜경(Kim, Hye-Kyeong ) 프로필 이미지
    한국식품연구원, 조지아주립대학교에서 박사후 연수과정을 거쳤고  식품영양학과  교수로 재직 중이다.  식품 성분의  항비만, 당뇨 개선 기능성과 그 기전이 관심분야로  특히 비만에서의 염증반응과 인슐린 저항성과 관련하여 연구하고 있다.  다수의 학술서적을 저술하였고 학회 활동을 통해 나트륨 저감화 및 노인복지시설 급식관리 등의 지역사회 건강증진을 위한 사업을 수행하였다. 이러한 공로로 과학기술정보통신부 장관표창을 수상했고 한국영양학회와 대한지역사회영양학회 이사, 한국인 영양소섭취기준 개정위원회의 중심위원을 역임했으며  Nutrition Research & Practice의 편집위원으로 활동 중이다. 
    
    												
    							
  • 송윤주 교수

    Song, YoonJu

    • 소속학과

      식품영양학과

    • 연구실

      다솔관 D227

    • 연구분야

      영양학

    • 연구키워드

      영양역학

    송윤주(Song, YoonJu) 프로필 이미지
    서울대학교에서 박사학위를 받고 미국과 중국에서 연구경력을 쌓았다. 주된 연구 분야는 한국성인의 식사요인과 대사질환과의 관련성을 살펴보는 것으로 지난 20년동안 총 120여편의 국내외 유수논문을 발표하였고, 대한비만학회, 대한당뇨병학회, 한국지질동맥경화학회에서 다수의 강연을 하였다. 
    특히 식사요인 중, 여러가지 식사전략(간헐적단식, 저탄수화물 다이어트)과 비만 및 당뇨병과의 관련성을 주로 연구하고 있으며, 영양소 섭취와 관련해서는 첨가당 과잉섭취를 가당음료(sugar-sweetened beverage, SSB)와 인공감미음료(artificially-sweetened beverage, ASB) 섭취와 함께 건강지표와의 연관성을 연구하고 있으며, 연속혈당측정기를 통한 실시간 혈당반응에 영향을 주는 식사요인 규명하여 개인별 맞춤 식사전략을 제시하는 방향으로 연구를 진행하고 있다. 
    
    
    
    Dr. YoonJu Song holds a Ph.D. from Seoul National University and has gained research experience in Korea, China. She specializes in the role of dietary factors in metabolic disease, including metabolic syndrome, obesity, and type 2 diabetes in Korean population. Over the past 20 years, approximately 120 prominent domestic and international papers have been published, and numerous presentations have been given at the Korean Society for the Study of Obesity, the Korean Diabetes Association, and the Korean Society of Lipid and Atherosclerosis. She is actively involved in several academic societies and has editorial experience with multiple journals.
    In particular, among dietary factors, various dietary strategies (such as time-restricted eating as a type of intermittent fasting, low-carb diets) and their relationship with obesity and diabetes are primarily studied. Regarding nutrient intake, the consumption of added sugars has been explored with consumption of sugar-sweetened beverages (SSBs), artificially-sweetened beverages (ASBs).  Additionally, research is underway to identify dietary factors that influence real-time blood glucose responses through continuous glucose monitoring (CGM) for individualized dietary recommendations.
  • 신중원 조교수

    Shin Joongwon

    • 소속학과

      식품영양학과

    • 연구실

      다솔관 D432

    • 연구분야

      식품소비자행동

    • 연구키워드

      식품소비심리 식품마케팅 외식경영

    신중원(Shin Joongwon) 프로필 이미지
    2021년부터 가톨릭대학교 식품영양학과 조교수로 재직 중이다. 2021년 이전에는 The Hong Kong Polytechnic University에서 조교수로 재직했다. The Pennsylvania State University에서 박사학위를 받았으며 서울대학교에서 석사, 학사 학위를 받았다. 주요 연구분야는 식품 심리와 소비자행동이다.
    Joongwon Shin is an Assistant Professor in the Department of Food Science and Nutrition at the Catholic University of Korea. Prior to joining the Catholic University of Korea in 2021, she served as Assistant Professor at the Hong Kong Polytechnic University. She received her Ph.D. from the Pennsylvania State university and her master's and bachelor's degrees from Seoul National University. Her research primarily focuses on food psychology and consumer behavior. 
  • 김수환 조교수

    SoohwanKim

    • 소속학과

      식품영양학과

    김수환(SoohwanKim) 프로필 이미지